top of page

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΥΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΚΑΙ ΜΥΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ

Το sport nutrition είναι ουσιαστικά η προσαρμογή του  διατροφικού σας πλάνου πάνω στο πρόγραμμα άσκησης και αποτελεί το πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο για να επιτύχετε τους στόχους σας και να κάνετε πραγματικά δραστικές αλλαγές στο σώμα σας .

Πρόκειται για την εφαρμογή διατροφικών προγραμμάτων που εφαρμόζουν οι επαγγελματίες αθλητές προσαρμοσμένα στην δική σας φυσική κατάσταση , ανάγκες και ελεύθερο χρόνο .

Όλα τα προγράμματα είναι εξατομικευμένα .Ανάλογα με το ποιος είναι ο στόχος σας πχ  η αθλητική απόδοση, ευεξία ή η αλλαγή στο βάρος και τη σύσταση του σώματος δημιουργούμε το ανάλογο διατροφικό και προπονητικό πρόγραμμα για εσάς .

Οι συνολικές θερμίδες που πρέπει να καταναλώνω την ημέρα ,  η χρονική διάρκεια που πρέπει να κάνω γεύμα πριν και μετά την άσκηση και η σύσταση των γευμάτων αυτών , η αναλογία των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπιδίων που θα καταναλωθούν μέσα στη μέρα είναι μόνο μερικά από τα μυστικά που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες αθλητές για να έχουν υψηλή απόδοση και άρτιο σώμα .

Έρευνες έχουν δείξει πως με κατάλληλη άσκηση χωρίς όμως το κατάλληλο διατροφικό πλάνο κερδίζω περίπου το 25 % του αποτελέσματος που θα υπήρχε από τον συνδυασμό άσκησης και διατροφής. Μην συνεχίζετε να αφιερώνετε χρόνο και χρήματα για την άσκηση σας χωρίς να κερδίζετε το ανάλογο αποτέλεσμα. Απαιτείστε το 100% .

Η λογική μας είναι πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αν η επιτυχία αποτελείται από 70% διατροφή και 30% άσκηση , εσείς τι περιμένετε ακόμα για να μπείτε σε πρόγραμμα; 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

H κλινική διατροφή (Clinical Nutrition) και διαιτολογία αποτελεί τον τομέα εκείνο που ασχολείται με την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης των ατόμων που πάσχουν από κάποια ασθένεια που σχετίζεται ή όχι με την δίαιτα τους, με σκοπό να βελτιωθεί η υγεία τους και να θεραπευθεί η νόσος.

Η κλινική διατροφή περιλαμβάνει τον καθορισμό στόχων για τη θεραπεία του ασθενούς και την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου πλάνου διατροφής που περιλαμβάνει την εκπαίδευση του ασθενούς και την εκμάθηση της αυτοδιαχείρισης από την πλευρά του.

Η κλινική διαιτολογία και διατροφή, η οποία καλείται επίσης και θεραπευτική διατροφή, έχει καταστεί πλέον μια όλο και πιο σημαντική συνιστώσα των ολοκληρωμένων συστημάτων παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ)

Η Συμβουλευτική σε θέματα Διατροφής έχει σκοπό την ανάπτυξη μίας καλής σχέσης με το φαγητό, το σώμα και την υγεία. Προσφέρει στήριξη στους ανθρώπους που ακολουθούν Διατροφικό Πρόγραμμα και καλούνται να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, προκειμένου να ανακτήσουν τον έλεγχο της διατροφής και του σώματός τους.

 

Παρέχεται σε συνεργασία με το, Διαιτολόγο - Διατροφολόγο ή Ιατρό που είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για το Διατροφικό Πρόγραμμα του ενδιαφερόμενου και δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το δικό τους ρόλο. Η Συμβουλευτική σε θέματα Διατροφής δεν αποτελεί μέσο για την απώλεια βάρους.

Η διαδικασία είναι η εξής:

 

 • Αξιολόγηση του προβλήματος και σχεδιασμός ατομικού προγράμματος παρέμβασης.

 • Καταγραφή των διατροφικών συνηθειών-μοτίβων και εντοπισμός των παραγόντων που τα ενεργοποιούν και τα συντηρούν (π.χ. συναισθηματικοί, κοινωνικοί παράγοντες).

 • Ένταξη του Διατροφικού Προγράμματος στις καθημερινές ανάγκες και δραστηριότητες.

 • Ανάπτυξη υγιούς σχέσης με το σώμα και τη διατροφή.

 • Διαχείριση του άγχους και των δυσφορικών συναισθημάτων.

 • Ανάπτυξη των χαρακτηριστικών και των δεξιοτήτων του ατόμου που ενδυναμώνουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

 • Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας / RMR – Resting Metabolic Rate
  Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός σε Ηρεμία (RMR) είναι αυτό που θα λέγαμε το “Μεταβολικό Αποτύπωμα”. Είναι μοναδικός για τον κάθε άνθρωπο, και χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου προγράμματος διατροφής και άσκησης βασισμένο στις πραγματικές θερμιδικές ανάγκες του εξεταζομένου. Ο Βασικός Μεταβολισμός επηρεάζεται από την Ηλικία, το Φύλο, το Βάρος, τη Σύσταση Σώματος, Γενετικούς παράγοντες, Ορμονικούς παράγοντες, Φαρμακευτική Αγωγή, Παθολογία και την Άσκηση. Ακόμα και μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου με παρόμοιο βάρος και ύψος, το RMR ενδέχεται να μεταβάλλεται μέχρι και 900 θερμίδες ανά ημέρα. Όταν λοιπόν οι εξισώσεις υπολογισμού RMR και οι λιπομετρητές βασίζονται σε μερικές από αυτές τις παραμέτρους γιατί να μένουμε σε εκτιμήσεις; Δεν μπορείτε να ελέγξετε ό,τι δεν έχετε μετρήσει. _____________________________________________ Fitmate allows affordable, simple and quick measurement of metabolism, a fundamental component of any individual weight management program. Only a few minutes are needed to measure energy requirements at rest (Kcal/day) and to define nutrition plans based on energy balance (calories in – calories out). Scientifically validated for the measurement of oxygen consumption (VO2) and Resting Energy Expenditure (REE, RMR), Fitmate measures VO2, and assumes a constant Respiratory Quotient (RQ), which is set by default at 0.85 or can be user defined.
 • Λιπομέτρηση / Fat measurement
  Το κέντρο για την λιπομέτρηση χρησιμοποιεί το Tanita MC780 το οποίο συνδυάζει την ταχύτητα, την απλότητα στη χρήση και την ακρίβεια, ώστε να την καθιστά τον πιο δημοφιλή αναλυτή σωματικής σύνθεσης στον κόσμο. Μέσω της χρήσης 8 ηλεκτροδίων , μας δίνει αποτελέσματα λιπομέτρησης τοπικά 5 σημείων στο σώμα, προσδιορισμό μυϊκής μάζας και ενυδάτωσης, παρέχοντας επαρκείς προσωπικές πληροφορίες και μια λεπτομερή έκθεση προόδου ή τον καθορισμό νέων στόχων. Tanita Μετρήσεις Λίπος % Λίπος kg Άλιπη μάζα Μυϊκή μάζα Συνολικά υγρά σώματος Εξωκυττάριο υγρό Ενδοκυττάριο υγρό Δείκτης μάζας σώματος Οστική μάζα Σωματική κατάταξη Σπλαχνικό λίπος Αναλογία ECW/TBW Βασικός μεταβολικός ρυθμός Phase Angle Basal Metabolic Rate indicator Μεταβολική ηλικία Κατανομή σωματικού λίπους Ισορροπία μυϊκής μάζας Επίδοση μυών κάτω άκρων Τμηματική ανάλυση για κάθε κάτω και άνω άκρο και κορμό: Ποσοστό λίπους και αξιολόγηση, Μυϊκή μάζα kg και αξιολόγηση, Reactance/resistance και phase angle Η ανάλυση των δεδομένων μπορεί να εκτυπωθεί, χρησιμοποιώντας τον ενσωματωμένο θερμικό εκτυπωτή, ή μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η μοναδική λειτουργία Goal Setter χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό συνιστώμενης απώλειας λίπους και όχι απλά απώλεια βάρους, είναι ένα αποδεδειγμένο εργαλείο στην κινητοποίηση των ασθενών για την επίτευξη προσωπικών στόχων τους. Η Tanita MC780 έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στην επιστημονική έρευνα σε όλο τον κόσμο. _______________________________________________________________________________ The MC-780MA P provides instant analysis of a clients’ health and fitness status as well as monitoring their progress over time. Its interactive stand-alone unit means clients can step on and take a measurement without specialist assistance and a full medical-grade segmental body composition analysis is performed in less than 20 seconds. The large LED dual displays show the body composition measurement data and segmental analysis in an easy-to-read format. Results are automatically stored on the SD Card, sent to a PC or transferred to a printer to generate a full consultation sheet for further discussion. Tanita Measurements: Weight Body Fat % Total Body Water % Muscle Mass Physique Rating Bone Mineral Mass Basal Metabolic Rate Metabolic Age Body Mass Index Visceral Fat 5 Segmental Fat Readings 5 Segmental Muscle Readings
 • 24ωρη παρακολούθηση με σένσορες / 24-hour monitoring with sensors Sensewear Armband Physical Activity Recording
  Καταγραφή Φυσικής Δραστηριότητας Sensewear Armband Το Sensewear Armband μετρά διάφορες φυσιολογικές παραμέτρους του σώματος, φοριέται από τον ασθενή στον δεξιό τρικέφαλο από 10 λεπτά έως και 2 εβδομάδες, δείχνοντας την πραγματική ενεργειακή κατανάλωση που κατέγραψε τη χρονική περίοδο που το φορούσε ο ασθενής, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, την διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου... στο σπίτι του, κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, ("free living"), στη δουλειά, στο σχολείο, κατά τη διάρκεια άθλησης, τη νύχτα κτλ. Μετρήσιμες Παράμετροι: Συνολική Κατανάλωση Ενέργειας (Θερμίδες) Κατανάλωση Ενέργειας κατά τη Δραστηριότητα Διάρκεια και ένταση Φυσικής Δραστηριότητας (METs) Διάρκεια και ποιότητα Ύπνου Φυσική δραστηριότητα και PAD : Το Sensewear Armband μπορεί να σας πει τους χρόνους (σε ώρες και λεπτά) κατά τη διάρκεια του 24ώρου που ξοδεύει ο ασθενής για φυσική δραστηριότητα (πάνω από το επίπεδο της καθιστικής ζωής, χρησιμοποιώντας ένα μεταβολικό ισοδύναμο/METS threshold,που προσαρμόζεται οπό το γιατρό), αυτός ο νέος δείκτης ονομάζεται στη βιβλιογραφία PAD (=διάρκεια φυσικής δραστηριότητας) και χρησιμοποιείται από πολλές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί αυτό το χρόνο. Φυσική δραστηριότητα και METS: Γνωρίζοντας ότι το Sensewear Armband υπολογίζει με ακρίβεια τη συνολική ενεργειακή κατανάλωση για παρατεταμένες περιόδους και έχοντας υπόψη το βάρος του ασθενούς, το λογισμικό του Sensewear Armband μπορεί να υπολογίσει και τα METS (Kcal/Hour/Kg). Τα μεταβολικά ισοδύναμα (METS) χρησιμοποιούνται στην ιατρική για να εκφράσουν τη συνολική ποσότητα των δραστηριοτήτων του ατόμου. Έτσι το Sensewear Armband μπορεί να μετρήσει την επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στον μεταβολισμό, μια πολύ σημαντική παράμετρο για τη διάγνωση και τη θεραπεία, ένα θέμα για το οποίο υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία, είναι πολύ επίκαιρο στις μέρες μας και για το οποίο υπάρχουν βεβαιώσεις και οδηγίες σε όποιον το ζητήσει. Τώρα μπορούμε να κοιτάξουμε τον "καθημερινό μέσο όρο των mets" και να αναγνωρίσουμε τον τύπο του lifestyle κάθε ατόμου και βάσει αυτού να καθορίσουμε τη θεραπεία ή να την τροποποιήσουμε ακολουθώντας αυτόν το νέο δείκτη. Το προαιρετικό Professional λογισμικό, δείχνει ακόμα και τις λεπτομέρειες του test (αδρά χαρακτηριστικά, στατιστικές καμπύλες, κτλ.), δίνει τη δυνατότητα εκτύπωσης των αδρών χαρακτηριστικών και των στατιστικών στοιχείων σε excel, καταδεικνύει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου, επιτρέπει την εναλλαγή δεικτών των συλλεγμένων δεδομένων (κάτω από 32Hz) κτλ. _____________________________________________________ Sensewear Armband Physical Activity Recording Sensewear Armband measures various physiological parameters of the body, worn by the patient on the right triceps from 10 minutes to 2 weeks, showing the actual energy consumption recorded during the time the patient was wearing it, the level of physical activity, duration and the quality of sleep; at home, during daily activities, at work, at school, during sports, at night, etc. Measurable Parameters: Total Energy Consumption (Calories) Energy Consumption during Activity Duration and intensity of Physical Activity (METs) Duration and quality of sleep
 • Δερματοπτυχόμετρο / Skinfold Caliper
  Το δερματοπτυχόμετρο Harpenden είναι ένα όργανο ακριβείας, σχεδιασμένο να χρησιμοποιείται για μετρήσεις λίπους στην επιφάνεια του δέρματος (από το οποίο εκτιμάται το σωματικό λίπος). Η χρήση αυτού του οργάνου έχει καθιερωθεί και τεκμηριωθεί πολύ καλά εδώ και 40 χρόνια. Σχεδιάστηκε το 1958 σε συνεργασία με τον D. J. M. Tanner, μια προεξέχουσα δύναμη στις μετρήσεις του σωματικού λίπους με την χρήση δερματοπτυχομέτρου. Το δερματοπτυχόμετρο Harpenden έχει χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα διεθνούς ενδιαφέροντος σε όλο τον κόσμο και είναι το πιο ακριβές δερματοπτυχόμετρο που υπάρχει. Είναι το μόνο δερματοπτυχόμετρο με CE με βάση τις Οδηγίες για τις Ιατρικές Συσκευές 93/42/EEC για μία Τάξης 1 Συσκευή με Λειτουργία Μέτρησης και ελέγχεται από ειδικούς Διεθνούς εμβέλειας. Διαβάθμιση: 0,20 m Μέγιστο Άνοιγμα: 0 mm ως 80 mm Πίεση Μέτρησης: 10 gms/mm2 (σταθερά πάνω από το όριο) Ακρίβεια: 99,00% Επαναληψιμότητα: 0,20 mm ______________________________________________________ Harpenden Skinfold Caliper is a precise instrument designed to be used to measure fat on the surface of the skin (from which, body fat is estimated). The use of this instrument has been well established and documented over the past 40 years It is the only Caliper CE marked under the Medical Devices Directive 93/42/EEC for a Class 1 Device with Measuring Function and is calibrated using masters traceable to National Standards. Dial Graduation: 0,20 mm Measuring Range: 0 mm to 80 mm Measuring Pressure: 10 gms/mm2 (constant over range) Accuracy: 99.00% Repeatability: 0,20 mm
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
bottom of page