Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης - Πρότυπος δήμος σε θέματα διατροφής, άσκησης και υγείας. Παιδική παχυσαρκία και ο ρόλος του σχολείου
Το σχολικό περιβάλλον αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των συνηθειών των παιδιών και των εφήβων που αφορούν τόσο τη διατροφή όσο και την εξίσου σημαντική σωματική δραστηριότητα. Κι αυτό δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη-αρκεί απλά να αναλογιστούμε πως τα παιδιά περνούν στο σχολείο σημαντικό μέρος της ημέρας τους (περίπου 6 ώρες/ ημέρα) για αρκετά μεγάλο διάστημα στη ζωή τους (11-14 έτη).
Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα σε παγκόσμια κλίμακα, όχι μόνο γιατί τα ποσοστά της είναι ανησυχητικά υψηλά και συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά και επειδή έχει συνδεθεί με σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Περίπου το 70% των παχύσαρκων εφήβων αναμένεται να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες και να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου και να έχουν κακή ποιότητα ζωής.
Όσον αφορά την Ελλάδα, σας χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου! Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα Ελληνόπουλα είναι «πρωταθλητές» στην παχυσαρκία, και πιο συγκεκριμένα στην παχυσαρκία κεντρικού τύπου. Αυτό φαίνεται να οφείλεται- μεταξύ άλλων- στη χαμηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή, την έλλειψη ύπνου και τον καθιστικό τρόπο ζωής (μειωμένη σωματική δραστηριότητα- αυξημένος χρόνος έκθεσης σε οθόνες). Παράλληλα, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά στην Ελλάδα εμφανίζουν ποσοστά αρτηριακής υπέρτασης που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο υψηλά στην Ευρώπη!
Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του προβλήματος αλλά και το γεγονός ότι τα Ελληνόπουλα περνούν το 1/4 – πολλές φορές και το 1/3 – της μέρας τους στο χώρο του σχολείου, είναι ευνόητο πως κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή σχολικών πολιτικών που υποστηρίζουν ένα περιβάλλον υγιεινής διατροφής.Ωστόσο, σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σ’ αυτόν τον τομέα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως βρέθηκε πως μόνο 1 στα 10 σχολεία έχουν διαθέσιμα φρέσκα φρούτα ενώ τα φρέσκα λαχανικά είναι ακόμα πιο δυσεύρετα, αφού οι μαθητές μπορούν να τα βρουν σε 1 στα 20 σχολεία!
Σκοπός μου σε συνεργασία μαζί με ομάδα επιστημόνων υγείας είναι να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Πρώτος Δήμος στην αλλαγή είναι ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης που με συντονισμένες δράσεις σκοπεύουμε να κάνουμε πρότυπο δήμο σε θέματα διατροφης, άσκησης και υγείας.