top of page

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

«Εθελοντισμός: Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα.»

«Ο ορισμός της επιτυχίας για εμένα είναι να καταφέρεις να αφήσεις σε αυτό τον κόσμο περισσότερα από όσα πήρες.»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ

ΣΤΟΝ ΞΕΝΩΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Από τον Απρίλιο του 2017 ο Δημήτρης Πέππας επιμελείται και υπογράφει το πρόγραμμα σίτισης στον ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, όπου φιλοξενούνται ασυνόδευτοι έφηβοι πρόσφυγες, ηλικίας 14 - 18 ετών. Στον Ξενώνα, δυναμικότητας 25 ατόμων, τα παιδιά απολαμβάνουν ένα ασφαλές περιβάλλον και έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες εκπαίδευσης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης.  

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS

Ο σκοπός των Παιδικών Χωριών SOS είναι να βοηθούν παιδιά, που έχουν ανάγκη φροντίδας και προστασίας γιατί έχουν βρεθεί μακριά από το φυσικό, οικογενειακό τους περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των παιδιών και των εφήβων στην σωστή διατροφή, ο Δημήτρης Πέππας  δημιούργησε εθελοντικά το πρόγραμμα "Παιδί και Διατροφή" με σκοπό να αγαπήσουν τα παιδιά την σωστή διατροφή και να διαμορφώσουν υγιεινά  πρότυπα  για την εικόνα του σώματος.  

Από το 2013 μέχρι και σήμερα πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση δράσεις όπως εκπαίδευση  των μαμάδων SOS στην υγιεινή διατροφή και σωστή προσέγγιση, διατροφική παρακολούθηση των εφήβων της στέγης νέων καθώς και βιωματική εκπαίδευση των  παιδιών του χωριού SOS στην υγιεινή  διατροφή . Ο Δημήτρης Πέππας, ο παιδαγωγός, η μαμά SOS και τα παιδιά τρώνε όλοι μαζί το μεσημεριανό τους γεύμα συζητώντας τις συνήθειες και προτιμήσεις των παιδιών.

Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης - Πρότυπος δήμος σε θέματα διατροφής, άσκησης και υγείας. Παιδική παχυσαρκία και ο ρόλος του σχολείου 

Το σχολικό περιβάλλον αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των συνηθειών των παιδιών και των εφήβων που αφορούν τόσο τη διατροφή όσο και την εξίσου σημαντική σωματική δραστηριότητα. Κι αυτό δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη-αρκεί απλά να αναλογιστούμε πως τα παιδιά περνούν στο σχολείο σημαντικό μέρος της ημέρας τους (περίπου 6 ώρες/ ημέρα) για αρκετά μεγάλο διάστημα στη ζωή τους (11-14 έτη).

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα σε παγκόσμια κλίμακα, όχι μόνο γιατί τα ποσοστά της είναι ανησυχητικά υψηλά και συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά και επειδή έχει συνδεθεί με σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Περίπου το 70% των παχύσαρκων εφήβων αναμένεται να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες και να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου και να έχουν κακή ποιότητα ζωής.

Όσον αφορά την Ελλάδα, σας χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου! Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα Ελληνόπουλα είναι «πρωταθλητές» στην παχυσαρκία, και πιο συγκεκριμένα στην παχυσαρκία κεντρικού τύπου. Αυτό φαίνεται να οφείλεται- μεταξύ άλλων- στη χαμηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή, την έλλειψη ύπνου και τον καθιστικό τρόπο ζωής (μειωμένη σωματική δραστηριότητα- αυξημένος χρόνος έκθεσης σε οθόνες). Παράλληλα, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά στην Ελλάδα εμφανίζουν ποσοστά αρτηριακής υπέρτασης που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο υψηλά στην Ευρώπη!

Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του προβλήματος αλλά και το γεγονός ότι τα Ελληνόπουλα περνούν το 1/4 – πολλές φορές και το 1/3 – της μέρας τους στο χώρο του σχολείου, είναι ευνόητο πως κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή σχολικών πολιτικών που υποστηρίζουν ένα περιβάλλον υγιεινής διατροφής.Ωστόσο, σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σ’ αυτόν τον τομέα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως βρέθηκε πως μόνο 1 στα 10 σχολεία έχουν διαθέσιμα φρέσκα φρούτα ενώ τα φρέσκα λαχανικά είναι ακόμα πιο δυσεύρετα, αφού οι μαθητές μπορούν να τα βρουν σε 1 στα 20 σχολεία!

Σκοπός μου σε συνεργασία μαζί με ομάδα επιστημόνων υγείας είναι να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Πρώτος Δήμος στην αλλαγή είναι ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης που με συντονισμένες δράσεις σκοπεύουμε να κάνουμε πρότυπο δήμο σε θέματα διατροφης, άσκησης και υγείας. 

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Από τον Σεμπτέμβριο του 2018 ο Δημήτρης Πέππας και οι συνεργάτες του Ιωάννα Παπαδοπούλου (κλινική διαιτολόγος), Ελένη Πέππα (ψυχολόγος) και Άρης Παπαχαράλαμπος (ψυχολόγος) παρέχουν χωρίς κανένα κόστος κάθε Πέμπτη τις υπηρεσίες τους σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν ή έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού. Τα ραντεβού πραγματοποιούνται στο γραφείο του Δημήτρη Πέππα και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 6909850023. 

bottom of page